פיצוץ צנרת בבניין משותף - מה עושים?
דיירים בבית משותף אמנם לא בוחרים לגור יחד, אולם לעתים הם עשויים למצוא את עצמם מתאגדים בסיטואציות בלתי צפויות. בסופו של דבר, הם מתגוררים באותו מקום ומושפעים כולם מתקלות שונות שעשויות להתרחש בבניין או בסביבתו.
אחד התרחישים שבמסגרתם פחות נעים להכיר את השכנים, הוא פיצוץ צנרת בבניין. לעתים קרובות תקלות בצנרת משפיעות באופן ישיר על חייהם של דיירי הבניין, ויוצרות אי נעימות זמנית שלא תמיד קל לתקן.
עם זאת, חשוב להיערך גם לתרחישים כאלו ולדעת מה בדיוק יש לעשות כאשר הם קורים. לכן, ריכזנו עבורכם כמה דברים שאתם חייבים לדעת על נושא הצנרת, אם אתם מתגוררים בבניין משותף.
מהי צנרת משותפת?
בכל בניין קיימת מערכת מורכבת של צנרת מים וביוב, אשר מכילה הן צינורות משותפים והן צינורות פרטיים. על פי החוקים והתקנות של האגודה לתרבות הדיור, צנרת משותפת משמשת את כלל דיירי הבניין או את רובם.
חשוב להבין את ההבדלים מכיוון שעל ידי הבחנה זו ניתן לקבוע מי משלם על תיקון צנרת בבית משותף, אם קיימת תקלה בצנרת. אם התקלה מתרחשת בצנרת אשר מעבירה מים לדירה מסוימת, הרי שעל הבעלים של אותה דירה לצאת בהוצאות.
לעומת זאת, אם יש בעיה בצנרת המשותפת, הראשית, הרי שהדבר רלוונטי עבור כלל דיירי הבניין וכולם צריכים לשלם על התיקון.
על מנת למנוע סכסוכי שכנים בנושא ולקבוע באופן ברור מי צריכים לשאת באחריות, חשוב להיעזר במאתר נזילות מקצועי אשר מיומן לזהות באיזה חלק של הצנרת מתרחשת התקלה ולאור זאת, מי צריך לשלם. כדי ליישר קו בין כלל הדיירים, יש לוודא שאיש המקצוע אכן מפיק עבורכם, לוועד הבית, דו"ח אשר מבהיר בדיוק מה הבעיה ושל מי האחריות.
פיצוץ צנרת בבניין – למה זה קורה?
אחת הבעיות שאתם עשויים להיתקל בהן כדיירים בבית משותף היא כמובן פיצוץ צנרת בבניין. במרבית המקרים, פיצוץ צנרת מתרחש כאשר נוצר בצינור סדק קטן, ועם הזמן זרימת המים יוצרת לחץ על הסדק, מרחיבה אותו וגורמת בסופו של דבר לפיצוץ בצינור.
בהרבה מקרים גם צנרת ביוב הבניין יכולה להיסדק ע"י שורשי עצים שחדרו למערכת הביוב.
איך יודעים שהתרחש פיצוץ בצנרת?
במקרה הטוב יותר, שמתם לב לחריגה גבוהה מידי בחשבון המים המשותף של הבניין, דבר שיכול להעיד על דליפה או סדק באחד מהצינורות בבניין או במרחב המשותף בחצר הבניין.
במקרה הפחות טוב, אתם עשויים לקום בוקר אחד ולגלות כי הבית שלכם או חלקים ממנו הוצפו, דבר שמעיד על תקלה חמורה בצנרת. במקרה שכזה צריך לאתר את מקור נזילה ולהבין אם מדובר על פיצוץ בצנרת הדירה או פיצוץ בצנרת של הבניין.
במקרה שמדובר בהצפה של לובי הבניין, קומת המחסנים או חצר הבניין – רוב הסיכויים שמדובר בפיצוץ בצנרת המשותפת, אך לא בהכרח. היו לא מעט מקרים בהם פיצוץ בצינור של דירה גרם להצפה בלובי הקומה וגם לנזילות בדירות מתחתיה.
כך או כך, אם יש חשד לפיצוץ בצנרת הבניין והצפה בבניין, בשלב הראשון יש לסגור באופן מידי את הברז המרכזי של הבניין ולאחר מכן, יש להזמין אינסטלטור שמתמחה באיתור נזילות וטיפול בתשתיות בניין.
שימו לב, לא לכל אינסטלטור יש את המומחיות, הידע והניסיון לטיפול בתשתיות של בניין.
אם אתם מתגוררים במרכז הארץ, מומלץ לחפש איש מקצוע המציע שירות של עבודות אינסטלציה במרכז שיכול להגיע אליכם במהירות.
סתימות בצנרת הבניין
פיצוץ בצנרת של הבניין מהווה בהחלט תופעה לא נעימה, אולם זו לא התקלה היחידה שעשויה להופיע בצנרת הבניין.
במקרים רבים, מתרחשות סתימות בצנרת הבניין. הסתימות נגרמות בדרך כלל כתוצאה מ:
- זריקת מגבונים לאסלה – מגבונים אינם מתכלים במהירות ולכן עשויים במקרה הקל לסתום את צנרת הביוב בדירה או להיתפס בשורשי עצים שחדרו למערכת הביוב של הבניין ובכך לגרום לסתימה במערכת הביוב של הבניין
- חדירת שורשי עצים למערכת הביוב שלמעשה חוסמת את הזרימה בצינור וגורמת לסתימת מערכת הביוב